
Etik Kuralları
Etik Kurallarımız
Meslektaşlarımız, faaliyetlerini Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve ilgili kanunların belirlediği esaslar doğrultusunda yürütür ve kanunlarla yasaklanmış veya suç teşkil eden eylemlerde bulunmaz.
Temel Etik İlkeler: Dürüstlük, Eşitlik, Mesleki Sorumluluk, İnsan Hakları, Gizlilik ve Davranış İlkeleridir. Bu ilkeler, derneğimize üye olan tüm meslek mensuplarının uyması gereken temel etik kurallardır.
DÜRÜSTLÜK
Meslektaşlarımız, çalışmalarında dürüstlük ilkesini esas almalıdır. Meslekî ilişkilerinde dürüst, güvenilir, adil ve açık sözlü olmakla yükümlüdürler. Bir meslek mensubu, herhangi bir bilginin ciddi bir hata içerdiğini veya yanıltıcı şekilde hazırlandığını ya da bazı ifadelerin kasıtlı olarak gizlendiğini düşünüyorsa, çalışmalarında bu tür bilgileri veya bu bilgilere dayalı olarak hazırlanmış rapor, haber ya da sonuçları dikkate almamalıdır.
EŞİTLİK
Meslektaşlarımız, eşitlik ilkesi çerçevesinde tüm taraflara karşı tarafsız olmalı ve eşit davranmalıdır. Çıkar çatışması, yanlı tutum veya üçüncü kişilerin uygunsuz baskı ve etkileri nedeniyle meslekî kararlarından ödün vermemelidir. Meslektaşlarımızın tarafsızlıklarını zedeleyebilecek ve meslek itibarına zarar verecek ortam ve ilişkilerden uzak durmaları gerekmektedir.
MESLEKİ SORUMLULUK
Meslektaşlarımız, mesleki sorumluluklarının bilincinde olmalıdır. Danışanlara etkili bir hizmet sunabilmek için gerekli meslekî bilgi ve beceriye sahip olmalı ve hizmetlerini teknik ve meslekî standartlara uygun şekilde titizlikle yerine getirmelidir. Meslek hayatında ilgili mevzuat ve gelişmelerin sürekli takip edilmesi ve anlaşılması önem taşır. Bu kapsamda danışanların zarar görmemesinin sağlanması amacıyla çalışılan kurum ve kuruluşların çağrı, rehber, açıklama, duyuru vb. bilgilendirmeleri titizlikle takip edilmeli ve kurallar çerçevesinde, zamanında ve doğru biçimde hizmet verilmelidir.
İNSAN HAKLARI
Meslektaşlarımız, hizmet verirken insan haklarını gözetmelidir. Hizmet verirken danışanların ve diğer muhatapların hakları gözönünde bulundurulmalıdır. Danışanlar, kurum çalışanlarının ve diğer tarafların onurunu zedeleyecek, rencide edecek, maddi ve manevi zarar görmesine neden olacak davranışlarda bulunmamalıdır.
GİZLİLİK
Meslektaşlarımız, hizmet verirken kişisel bilgilerin korunması hususuna riayet etmelidir. Danışanların verdiği her türlü bilgi ve belgelerin, kurumlardan alınan her türlü bilgi ve belgenin, kurumlara verilen her türlü bilgi ve belgenin gizliliği sağlanmalı ve üçüncü taraflarla paylaşılmamalıdır. Ayrıca, danışanın kendisiyle paylaştığı her türlü fikrin gizliliğinin korunmasını da sağlamakla yükümlüdür. Meslektaşlarımız, yasal veya meslekî bir açıklama zorunluluğu ya da yetkisi bulunmadıkça veya yetkili makam tarafından izin verilmedikçe, meslekî ilişkisi kapsamında elde ettiği bilgileri danışan veya işvereni dışındaki kişilere açıklamaz. Ayrıca, bu gizli bilgileri kişisel çıkarları veya üçüncü kişilerin menfaati doğrultusunda kullanmamalı ve böyle bir izlenim yaratmamalıdır. Meslek mensubunun gizliliğe ilişkin yükümlülüğü, müşteri veya işvereniyle olan ilişkisi sona erdikten sonra da devam eder.
DAVRANIŞ İLKELERİ
Meslektaşlarımız, mesleğin saygınlığını korumak adına itibarını zedeleyebilecek davranışlardan kaçınmalı ve ilgili yasal düzenlemelere uymalıdır. Kendisinin ve işinin tanıtımını yaparken mesleğin itibarına zarar vermemeli, dürüst ve güvenilir bir yaklaşım sergilemelidir. Ayrıca, sunduğu hizmetler, sahip olduğu nitelikler ve iş tecrübeleri hakkında gerçek dışı iddialarda bulunmamalı, diğer meslek mensuplarını küçük düşüren veya mensubu olduğu kuruluşların itibarına zarar veren davranışlardan kaçınmalıdır.
Meslektaşlarımız davranış ilkelerine uymakla yükümlüdür. Bu çerçevede meslektaşlarımız:
- Danışanlarla, kendi aralarında ve kurum yetkilileriyle görüşmelerinde nazik ve saygılı olmalıdır.
- Çalışmalar kapsamında görüşülen kurumların kurallarına uymalıdır.
- Başkalarının çalışmasını olumsuz etkileyecek, onları engelleyecek, rahatsız edici tutum ve davranışlardan kaçınmalıdır.
- Tüm taraflarla yapılan görüşmeler, genel görgü kuralları çerçevesinde yapılmalıdır.
- Tüm taraflarla yapılan görüşmelerde uygun ve temiz kıyafet giyilmesine özen göstermelidir. Danışanla ve kurumlarla yapılan görüşmelerde, meslek itibarını zedeleyecek kıyafetler giyilmemelidir.
- Aynı mesleğe mensup kişiler arasında zaman zaman çıkar çatışmaları olabilmektedir. Bu durumda taraflar medeni ve yakışan bir üslupla birbirlerinin hakkına ve hukukuna riayet etmelidir. Haksız rekabete yol açacak davranışlardan kaçınmalıdır.
- Meslektaşlar arasında dayanışma ve yardımlaşma olmalıdır. Meslek mensupları birbirlerine sorunların çözümünde yardımcı olmalıdır.